Een boze kudde, een burgemeester die zich zorgen maakt en een ambtenaar die plannetjes bedenkt, het komt allemaal voor in het tweetalige verhaal De Pieplaaider/De Pijpleider. Daarin wordt een gasbel gevonden, die vanzelfsprekend te gelde moet worden gemaakt. Dit mislukt jammerlijk en alleen al daarom zal het verhaal veel Nederlanders aanspreken, Groningers in het bijzonder. Een klassiek Bommelverhaal met een uiterst actueel thema: gaswinning ten koste van de bewoners.

Het boek De Pieplaaider/De Pijpleider is voor het eerst gepubliceerd in 1971. “Schrijver en tekenaar Marten Toonder had een vooruitziende blik”, vertelt uitgever Seb van der Kaaden. “Reden genoeg voor ons om dit verhaal opnieuw uit te brengen, maar dan wel in het Gronings én in het Nederlands, opdat de boodschap dubbel zo goed overkomt. Ook bij minister Kamp.”

De Pijpleider De Pieplaaider Albert Rodenboog (2)

Het eerste exemplaar is vrijdag officieel overhandigd aan Albert Rodenboog, burgemeester van de gemeente Loppersum. In Loppersum is namelijk in 2012 de sterkste aardbeving ooit gemeten in Noord-Nederland, als gevolg van de toegenomen gaswinning. Burgemeester en Beste Lokale Bestuurder 2014 Albert Rodenboog wordt ook wel de ‘aardbevingsburgemeester’ genoemd. Rodenboog probeert al jaren de aardbevingsproblematiek van zijn gemeente op de Haagse agenda te krijgen. “Maar er was een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter voor nodig voordat Nederland wakker werd. Hopelijk zal het verhaal De Pijpleider bijdragen aan een stuk bewustwording. Het gaat namelijk niet enkel om schade aan gebouwen, ook de veiligheid van de bevolking is in het geding.”

Het verschijnen van het boek De Pieplaaider/De Pijpleider onderstreept de uitspraak van Frans Timmermans in zijn voorwoord van het Bommelverhaal De Pas-kaart: “Wie nu de verhalen van Toonder terugleest, is getroffen door Toonders verbeeldingskracht. Weinig maatschappelijke misstanden die ons leven treffen, zijn onbenoemd gebleven. Rommeldam is niet ver weg van het Binnenhof. We zouden Toonder vaker moeten lezen, ook bij Buitenlandse Zaken.”  “Dit zou dan ook zeker ons advies zijn aan minister Henk Kamp”, aldus uitgever Seb van der Kaaden. “Een exemplaar van het boek is naar de minister onderweg.”

De vertaling is van Marten van Dijken. Van Dijken, die eerder met een hele ploeg de Bijbel naar het Gronings vertaalde, is ook blij met het boek: “Dit is een verhaal wat vooral bewoners van het aardbevingsgebied herkennen. Overigens voel ik ook veel voor de oplossing die in De Pieplaaider/De Pijpleider wordt aangedragen: alle leidingen die voor het boren naar gas nodig zijn, worden in de plomp gegooid en op het laatst ontploft de gasbel. As je begriepen wat ik bedoul”, lacht Marten van Dijken.

De Pieplaaider/De Pijpleider is verkrijgbaar in elke boekenwinkel als paperback voor € 14,95, als genaaid gebonden boek voor € 24,95.

Fotografie: Peter Beemsterboer